Mötet med Nazibruden.
Hon stegar in på mitt kontor mycket tidgare än avtalad tid, jag är i telefonen när hon kommer in.
Jag tecknar mot soffan och pekar mot headsetet att jag pratar, hon slår sig ner och jag avslutar samtalet så fort jag kan för jag har verkligen sett fram så oerhört mycket mot mötet med just denna kvinna. 
 
Jag är jättenyfiken.
 
Jättenyfiken på Nazibruden. Anna-Lena Joners. 
 
Sällan känner jag sådan nyfikenhet på en annan individ, det är något mycket speciellt med henne. Jag vet det redan innan jag har träffat henne. Den resa hon har gjort faschinerar mig. Enormt.
Jag blir inte besviken när jag sätter mig bredvid henne i soffan och mina ögon möter hennes och vi börjar att prata. Massor.
 
Orden flödar fritt, om människan, vad som är drivkraften hos olika individer, om integration, om hat, om kärlek, livet, relationer.
 
Jag känner att jag hela tiden vill ha mer, öppna hela den skattkista av kunskap och ta del av den erfarenhet hon besitter. Lära mig. Förstå. 
 
Hon har nämligen levt mitt i det som skrämmer så många av oss, hon levde mitt i mörkret. Hon har känt hatet. Varit en del av det. Varit del av den ideolgi och det sammanhang som jag vill förstå. Som jag aldrig kommit så nära så jag kan fråga något om. Nazist. Hon var en nazist.
 
Hon gjorde även ett annat val. Hon valde att sluta hata. Hon valde att leva. Hon valde att känna kärlek.
 
Hon valde människan. Hon valde sig själv. Hon valde dig och hon valde mig.
 
Jag förstår när jag hör henne prata att hennes väg var allt utom lätt. Jag förstår också att hon besitter ett enormt stort mod. Att våga göra förändringen. Lämna allt hon hade. Gå sin egen väg.
Hon är det jag älskar mest på denna jord, hon är förändringen vi vill se i världen. En förebild. För oss alla.
 
Hon frågar mig precis innan vi ska avsluta intervjun:
- Får jag avsluta med ett citat?
Javisst, svarar jag.
Anna-Lena  fortsätter:
- Jag tänker på Astrid Lindgren. 
Hon sa, ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.
 
Jag vill krama henne när hon avslutar citatet. Krama om hårt. För jag håller med henne. Det är de kärleksfulla människorna som sprider mest värme, det är de som gör den bästa förändringen vi alla behöver: de skapar utrymmen där alla människor får vara med.
 
 
Ta del av hela artikeln som snart kommer ut i CFA tidningen. En fantastisk inblick i en sann eldsjäls liv - du kommer beröras där det känns. I hjärtat.